nl-NL / nl-NL

Selectietips

SELECTIETIPS 

Bepaal jouw perfect match
Bear attachments beschikt over meer dan 500 unieke aanbouwdelen met ieder haar eigen specificaties. Belangrijk bij het kiezen van het juiste aanbouwdeel is dat vooraf duidelijk is welke werkzaamheden er met het aanbouwdeel verricht moeten worden en wat de prestaties / specificaties van de machine zijn. Voor het selecteren van een juiste bak is de kiplast van de machine en o.a. het soortelijk gewicht van het materiaal van belang. In deze rekensom moet het eigen gewicht van het aanbouwdeel natuurlijk meegenomen worden. Bij de selectie van de aanbouwdelen met een of meerdere hydraulische functie(s) is het belangrijk dat de vereiste functie ook beschikbaar is op de machine. Bij aanbouwdelen welke uitgerust zijn met een hydromotor moet de machine voldoen aan de gevraagde liters per minuut (werk hydrauliek) met de benodigde werkdruk.

UITLEG TECHNISCHE TERMEN

Hardox vs "standaard Staal"
Hardox materiaal kenmerkt zich door een uniforme vlakheid, hoge hardheid en hoge sterkte. Het gewicht van de vervaardigde constructies wordt effectief verminderd. Dat is mogelijk omdat door de hoge plaatsterkte een dunnere plaatdikte gebruikt kan worden. Hardox® wear plate verliest ook bij lage temperaturen zijn stootvastheid niet (weerstand tegen impact). Omdat de slijtvaste plaat ook nog over zeer goede laseigenschappen en bewerkingseigenschappen beschikt zijn ook toekomstige reparaties aan slijtdelen probleemloos mogelijk. Door te kiezen voor slijtvast staal met een hoge sterkte en hoge hardheid kan het gewicht van de constructie tot wel 15% gereduceerd worden. Een verhoging van de hardheid met 50 Brinell bovendien, verlengt de levensduur van het werkstuk met 50 tot 80 procent.
Alle bakken van BEAR Attachments zijn uitgerust met Hardox slijtdelen zoals o.a. de messen inzetstukken in de zijwanden.

Inhoud en ISO inhoud
Bij bakken bedoelen we met inhoud de "water" inhoud, dat wil zeggen vlak vol. 
De weergegeven bakinhoud is een ISO inhoud, dit is een volle bak met een kop erop zoals op onderstaande afbeelding weer gegeven is.



De maximale bakgrootte is als volgt te berekenen:
Kiplast van de machine = gewicht van de bak + (soortelijk gewicht x ISO inhoud).

Wat is kiplast
De capaciteit van de machine wordt vaak uitgedrukt in kiplast. De kiplast is de maximale last waarmee er veilig gewerkt kan worden. Veel fabrikanten geven de kiplast weer in verschillende machineposities. Deze gegevens vind je terug in de handleiding of op de website van de fabrikant.

UITLEG HYDRAULISCHE OPTIES:

Dubbelwerkende functie
Dit is een functie waar machines vaak standaard 1x mechanisch mee uitgerust zijn. Ook wel een 3e functie genoemd. Deze functie bestaat uit 2 ventielen welke je middels een hendel bedient om de stroomrichting van de olie 2 zijdig te bepalen. Met deze functie kunt u onder andere aanbouwdelen met een klem bedienden zoals een pelikaanbak of mestklem. Maar ook aanbouwdelen met een hydromotor zoals een veegmachine. Sommige aanbouwdelen hebben 2 of meerdere dubbelwerkende functies nodig zoals een hoogkiepbak met klem of een onkruidborstel met een hydraulische armverstelling.

Lekolieaansluiting
Dit is een aansluiting die vaak vereist wordt bij aanbouwdelen zoals maaiers. De lekolieaansluiting op de hydromotor voorkomt dat er inwendig in de hydromotor teveel druk op keringen kan komen waardoor deze gaat lekken. Een lekolieleiding voert deze overdruk olie/lekolie af naar de olietank van de machine. 

Vrije retour
Dit is een retourleiding die de olie rechtstreeks terug in de olietank stuurt in plaats van door het ventielblok. Dit voorkomt tegendruk en weerstand welke de olie onnodig doet opwarmen. Door gebruikt te maken van een vrije retour, kan het aanbouwdeel maar enkelwerkend aangestuurd worden. Dit is ideaal voor aanbouwdelen met een hoge olieflow zoals maaiers en veegmachines. Door het gebruik van een "vrije retour" kan ook een hoger toerental bereikt worden bij bijvoorbeeld een maaier.

Arretering
Dit is een functie op een mechanisch ventiel waarbij u de hendel vast kunt zetten en zo de olieflow open kunt zetten. Hierdoor hoef je de hendel niet constant vast te houden bij werkzaamheden met bijvoorbeeld een veegmachine of maaier.

Proportionele functie
Dit is een elektronisch aangestuurde hydraulische functie waarbij gedoseerd de olieflow aangestuurd wordt, vaak via een scrolfunctie op de joystick. Vaak worden deze opties aangeboden met een memoryfunctie. Hiermee kan de olieflow vastgezet worden en met 1 druk op de knop geactiveerd worden. Dit zijn functies die vaak gebruikt worden wanneer er secuur geklemd of geroteerd moet worden. De memory functie is ideaal voor bijvoorbeeld vegen of borstelen.

Highflow
Dit is een term die gebruikt wordt wanneer de standaard werkhydrauliekpomp gekoppeld wordt aan een optioneel extra (tandem)hydrauliekpomp. Door deze aan elkaar te koppelen krijg je maximale olieflow uit de machine die nodig is voor specifieke aanbouwdelen waarbij een hoge olieflow vereist is. Denk hierbij aan sneeuwfrezen, stroblazers enz.